Ben je op zoek naar een leuke, praktische en betekenisvolle manier om samen met je kinderen aan de slag te gaan met het ontwikkelen van Emotionele Intelligentie?

Dan is de Emotie Toolkit precies wat je nodig hebt! In deze toolkit komen op speelse wijze de vijf componenten van Emotionele Intelligentie aan bod (zelfbewustzijn, zelfregulatie, sociale vaardigheden, empathie en motivatie) en biedt het een schat aan activiteiten, spellen en handige tips om jullie te helpen groeien en leren.

De Emotie Toolkit is ontworpen met als doel kinderen te ondersteunen bij het begrijpen, uiten en omgaan met hun emoties op een gezonde en constructieve manier. Met meer dan 80 pagina's aan leuke en betekenisvolle activiteiten, spellen, meditaties en handige tips & trucs, is deze toolkit een waardevol hulpmiddel voor zowel kinderen als ouders.

Doel van de Emotie Toolkit: Het doel van de Emotie Toolkit is om kinderen te helpen hun emoties te herkennen, te begrijpen en gezonde manieren te vinden om ermee om te gaan. Daarnaast ondersteunt de toolkit ouders en kinderen bij het creëren van een positieve en veerkrachtige emotionele basis, die hen helpt met vertrouwen en veerkracht het leven te navigeren.

Hoe de Emotie Toolkit te Gebruiken: Print de toolkit uit of lees hem digitaal, maar het idee is om dit samen met je kinderen door te nemen en ervan te leren. Stel open en begripvolle vragen aan je kinderen en probeer de inhoud op speelse wijze in het dagelijkse leven te gebruiken, zodat het echt gaat leven. De toolkit biedt veel handvatten om hiermee aan de slag te gaan. De werkbladen en oefeningen kunnen geprint worden om er samen met kinderen aan te kunnen werken. Soms is dikker papier beter voor een langere levensduur. Let op dat de werkbladen soms dubbelzijdig en soms juist niet dubbelzijdig geprint moeten worden.

In de toolkit vind je onder andere:

  • Een voorleesverhaaltje met Gevoelige Grace, die emoties vergelijkt met wolken die komen en gaan en leren over gevoelens met Grace.

  • Activiteiten en spellen om gevoelens te verkennen, zoals de Emotiekaarten, het werken met de Emotiewolken, Emotie Memory spel, en het ontdekken waar in het lichaam de emoties worden gevoeld en hoe dat voelt.

  • Spellen om emotieregulatie te oefenen, zoals met de Emotie Wijzer, de Emotie Dobbelsteen, Woorden van Zelf-Compassie, Rust Ritueel met Kalme Kira, meditaties, de Droomdiertjes Emotieregulatie poster, en ademhalingsoefeningen met Ontspannen Ollie en Kalme Kira.

  • Sociale vaardigheden oefenen zoals het leren van Compassie, Complimenten geven, naar het park met Avontuurlijke Alex om emoties bij anderen te herkennen, en lekkere Emotie Groentebootjes maken met Gezonde Gigi

  • Handige tips voor ouders, inclusief Praatkaartjes en cheat sheets.

  • Leuke, mooie posters voor aan de muur en verschillende mandala’s.

 

Tips voor het gebruik van de Emotie Toolkit

Creëer een Veilige Eigen Plek voor Emotie-Expressie

Het creëren van een veilige ruimte voor emotie-expressie is essentieel voor de emotionele ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Een speciale eigen plek, wij noemen het thuis de 'veilige plek', biedt een toevluchtsoord waar kinderen zich geborgen voelen en zichzelf kunnen zijn, vooral wanneer ze te maken hebben met intense emoties.

De 'veilige plek' hoeft niet veel te kosten of heel erg ingewikkeld te zijn. Mijn oudste dochter heeft zelf een gezellig (tweedehands) kleedje en kussentjes uitgezocht, een leuke dromenvanger erbij gehangen, knuffels en een dekentje erbij gelegd, en plaats gemaakt voor de posters aan de muur van de Emotie Toolkit die haar helpen. Deze ruimte is omringd door haar favoriete Droomdiertjes posters. Het is echt haar eigen plekje waar ze graag naar toe gaat en tot rust kan komen.

Door het creëren van een veilige plek geef je je kinderen de ruimte om zichzelf te ontdekken en te groeien, en help je hen bij het ontwikkelen van een gezonde emotionele basis.

Gebruik de Activiteiten en Spellen:

Ontdek samen de activiteiten en spellen in de Emotie Toolkit en neem de tijd om te genieten van de momenten. Met een ruime keuze aan leuke interacteve activiteiten is er altijd wel iets wat past bij het moment. Laat je kind zelf kiezen wat ze willen doen en moedig ze aan om op hun eigen tempo te ontdekken. Laat ze zelf alles uitknippen en knutselen, het hoeft echt niet perfect. (en gaat het echt mis, kan je het altijd opnieuw printen) Zo zijn ze direct al betrokken. Speel mee, praat over wat je ziet, benoem de emoties, gebruik de Droomdiertjes als referentie, stel geïnteresseerd vragen, en probeer niets te sturen of te controleren. Het bezig zijn met deze activiteiten is op zichzelf al een mindfulnessoefening en versterkt ook de band tussen jou en je kind.

Modelleer Positieve Emotieregulatie:

Probeer het goede voorbeeld voor je kind te zijn door je eigen emoties te benoemen en te tonen hoe je ermee omgaat:" ik ga nu even daar zitten om kalm te worden, ik tel eerst even rustig tot 10 ". Bewustwording is al een hele grote stap. Door zelf emoties op een gezonde manier te reguleren, leer je je kind hoe ze hetzelfde kunnen doen en dat het oké is om gevoelens te hebben. Dit is een leerproces, iets wat je vroeger misschien helemaal niet hebt geleerd. Ik weet hoe lastig dit kan zijn wanneer de emoties hoog oplopen. Wees vriendelijk en compassievol voor jezelf. Herinner jezelf eraan dat ook jouw emoties voorbijgaan. Hardop lieve dingen tegen jezelf zeggen kan ook helpen en heeft ook een dubbele functie - het kan in het begin wat ongemakkelijk kan aanvoelen: Maar... alles wat jij doet, zien je kinderen.

 

Meditatie

Misschien mediteer je (nog) niet, misschien ook wel. Denk aan mediteren als simpelweg even stoppen en stil zijn - het hoeft niet groots of zwaar te zijn. Het werkt helend. Probeer het eens, en ook samen met je kind. Door regelmatig te mediteren en te werken aan het behouden van kalmte, vooral in verhitte situaties, doorbreek je de cyclus van automatische reacties die vaak gebaseerd zijn op diepe patronen uit het verleden. Door bewust te reageren in plaats van automatisch, kunnen we deze patronen doorbreken en een positieve verandering teweegbrengen. Dan doorbreek jij de cyclus en word je de changemaker voor je kinderen en hun toekomst. I cheer for you!

 

Probeer het in het dagelijks leven te integreren

Zoek naar creatieve manieren om de principes uit de Emotie Toolkit in het dagelijks leven toe te passen. De toolkit bevat referenties naar alledaagse dingen, zoals de metafoor van emoties als wolken die voorbij drijven. Dit kan je altijd benoemen wanneer je buiten bent of naar buiten kijkt: "Herinner je je nog wat Gevoelige Grace zei over gevoelens als wolken?" De Emotiewijzer is een hele leuke tool om gesprekken, ongeforceerd, op gang te krijgen. Bij ons ligt hij op tafel en pakken de kinderen 'm zelf op (ook de jongste van 3) op de meest onverwachte momenten. Hierdoor worden ze zich bewust van hun emoties en kunnen ze deze benoemen. Ik gebruik het ook om vragen te stellen; ik draai de wijzer dan bijvoorbeeld naar 'trots' en vraag: "was er een moment vandaag waarop je je trots voelde?" (zie ook de vragen op de Vragenkaartjes in de toolkit). Probeer de Droomdiertjes speels te integreren in alledaagse situaties door vragen te stellen: "Wat zou Kalme Kira doen om rustig te worden?" dit helpt om de lessen van de Droomdiertjes in de praktijk te brengen.

Geef de posters een mooie plek

Er zitten verschillende posters in de toolkit, deze zijn gemaakt om op te hangen als reminder. Hoe vaker de kinderen (en wellicht jijzelf ;)) ze zien, hoe krachtiger hun impact zal zijn. Hang ze op een zichtbare plek waar kinderen ze dagelijks kunnen zien: in de kinderkamer, op de koelkast, of zelfs op de wc. Je kunt ook de ademhalingsoefeningen ophangen, zoals de Wolkademhaling met Ontspannen Ollie, die ze met hun vinger kunnen volgen. Dit is perfect voor op de wc!

 

Ter afsluiting nog even dit: Als ouders zijn we vaak geneigd om de moeilijke emoties van onze kinderen te willen stoppen. We willen hun pijn wegnemen en hun ongemak verminderen, omdat we vaak zelf moeite hebben om met deze emoties om te gaan. Maar door deze emoties te onderdrukken of weg te duwen, leren we onze kinderen niet hoe ze ermee moeten omgaan. We leren hen niet dat het oké is om zich verdrietig, boos of angstig te voelen. Het is belangrijk dat kinderen alle emoties mogen voelen, zowel de moeilijke als de mooie. Als we de moeilijke emoties wegstoppen, verdwijnen ze niet. Ze blijven onder de oppervlakte borrelen en kunnen later tot uiting komen op onverwachte momenten.

Het is dus essentieel om onze kinderen te leren hoe ze hun emoties kunnen erkennen en ermee kunnen omgaan. We moeten er voor ze zijn, ze ondersteunen en begeleiden terwijl ze hun eigen weg vinden om met hun gevoelens om te gaan. En tegelijkertijd dit ook bij onszelf doen. Het begint bij ons.

Ik hoop dat deze tips waardevol en nuttig voor je waren.

Bedankt dat je er bent.

Met veel liefde,

Ghislaine
Founder Droomdiertjes

Volgende
Volgende

Mediteren met kinderen